Hvad er SKEIFA?

SKEIFA (skæiva) er en klub for folk på Fyn og omliggende øer med interesse for den islandske hest.

Klubben startede i maj 1976 og har i dag ca. 480 medlemmer. Klubben er én af mange lokalklubber i Dansk Islandshesteforening. Klubbens formål er at gennemføre aktiviteter, der giver venner af den islandske hest størst udbytte og fornøjelse af hestene. Vi ønsker at udbrede kendskabet til den islandske hest og dermed give andre mulighed for at opleve den glæde, det er at arbejde med disse små töltere.

 

Skeifas logo

Hvad laver SKEIFA?

SKEIFA har i årets løb mange forskellige aktiviteter. Der er tilbud til alle, uanset om man er skovturs- eller konkurrencerytter.  Hvert år afholdes undervisningskurser, familiestævner og Fynsmesterskaber, og der arrangeres opvisninger, fællesture, juniorlejr, foredrag mm. Med undtagelse af junior/senior-lejren er det næsten altid en blanding af børn og voksne, der deltager i aktiviteterne.

 

Lidt om den Islandske hest

Der har ikke været importeret heste til Island siden vikingetiden, og hestene renavles i alle lande. Derfor er den islandske hest Nordens eget, oprindelige fuldblod. Hestenes gangarter har gjort den meget populær i Europa. Den islandske hest er først og fremmest en brugshest, hvor der lægges stor vægt på gode rideegenskaber. Men den skal også være modig, stærk, villig og samarbejdsvillig. Tölt er den vigtigste gangart, og den er meget behagelig for rytteren. Tölt kan rides i flere tempi. I tölt har hesten mindst ét ben i jorden hele tiden. Takten skal være klar firtaktet. Pas har kun værdi, når den rides hurtigt, i det man kalder flyvende pas. Det er en totakts gangart, hvor hesten sætter de samsidige ben i jorden næsten samtidigt. Pas er forbeholdt de ryttere, der har heste med evnen til at løbe og blive i pas, uden at springe over i galop. Hesten er en alsidig ridehest for voksne, men egner sig også for børn. Den kan bruges til alle former for ridning, lige fra ture i naturen og familieridning til langdistanceridning og konkurrencesport. De fleste konkurrencer er gangartskonkurrencer, men der dystes også i dressur, alrid (military for islandske heste) og mere uhøjtidelige konkurrencer.

 

dpp_010dpp_025dpp_034

Avl

Den islandske hest, er den mest renracede hest, der kendes. Denne renhed fastholdes i alle lande, hvor der avles islandske heste, vha. en ensartet og sikker registrering af alt afkom af registrerede forældre. Endvidere er der enighed om gennemførelse af kåringsbedømmelser, så der kun avles på sikkert og forbedrende materiale. Bedømmelseskriterierne ved kåring er specielle for den islandske hest, og dækker både bygning, rideegenskaber og sind. Der avles ikke på heste uden papirer og en hingst skal være godkendt til avl. Dette sikrer en fortsat forbedring af hestene med sikkerhed for, at de gode egenskaber fastholdes, til gavn for alle os brugere af den islandske hest.

dpp_0019